Oncologische FT.

Wat is oncologie fysiotherapie? 

 

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op de behandeling van de bewegingsproblemen ten gevolge van kanker of ten gevolge van de medische behandeling van kanker.     

 

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van kanker. 

 • In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van kanker. In deze fase is de therapie gericht op het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten. 
 • In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De fysiotherapeut kan helpen met het opstellen van een trainingsprogramma om de conditie en kracht te verbeteren en te adviseren bij het hervatten van werk en sport.   

 

Als de patiënt na een succesvolle behandeling is genezen, zijn er soms wel blijvende gevolgen zoals bewegingsproblemen of vermoeidheid. Goede nazorg is dan belangrijk.   

 

Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft lichamelijke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. De oncologie fysiotherapeut behandelt de voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de patiënt.   

 

 • De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is. Deze fase kan weken, maanden en soms zelfs jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal. De therapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden. 
 • In de terminale fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.     

 

Wanneer contact op te nemen met een oncologie fysiotherapeut? 

U kunt de hulp van de oncologie fysiotherapeut inschakelen als u verminderde kwaliteit van leven ervaart en hier aan wilt werken. Dit kan in alle fasen van kanker zijn. De klachten waar u aan moet denken zijn:
·       vermoeidheid

 • pijn 
 • verminderde conditie en kracht 
 • spanningsklachten 
 • stijfheid van gewrichten en spieren 
 • lymfoedeem (vochtophoping) 
 • stug littekenweefsel 
 • re-integratie naar werk 
 • hervatten van sport en hobby’s 
 • activiteiten in het dagelijks leven zoals: huishouden, boodschappen, dagje uit    

 

Oncologiefysiotherapie 

Voor aanvang van de training of behandeling zal er een lichamelijk onderzoek, een anamnese en een aantal testen worden afgenomen om uw mogelijkheden en beperkingen in kaart te brengen. Daarna zal in overleg met u een programma worden opgesteld welke voldoet uw persoonlijke doelen en inspanningsniveau.   

 

Vergoeding zorgverzekering 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden oncologische revalidatie. De eerste twintig behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolg -behandelingen komen ten laste van de basisverzekering. U hebt wel een verwijzing van de specialist nodig.