Locatie Nunspeet 
Laan 57
8071 JH Nunspeet
tel: 0341-270404 

Locatie Oldebroek:
Zuiderzeestraatweg 101 
8096 BE Oldebroek
tel: 038-3760013

Locatie 1 Wezep:   
"de Brink"
Verlengde Meidoornstr. 9
8091 CG Wezep
tel: 038-3760013
 
Locatie 2 Wezep:   
"de oude school"
Wolthuisweg 1
8091 EB Wezep
tel: 038-3760013

e-mail:
info@skfysio.nl
 
 
famed-logo.jpg
sz18.png
 
     keurmerk_ft.jpg
 
pluspraktijk.png
 
fynon.jpg
 

logo-qualizorg_162.png
 
 


skf-mt.jpgManuele therapie
(Orthopedische) manuele therapie is een therapie waarbij, na nauwgezet onderzoek, klachten en stoornissen van het bewegingsapparaat (wervelkolom en ledematen) kunnen worden verbeterd. De orthopedisch manueel therapeut maakt gebruik van een scala aan manuele technieken (de zogenaamde handgrepen) en medische trainingstherapie. De (orthopedisch) manueel therapeut behandeld het AMNM ( het Arthrogene, Myogene, en Neurogene Mechanisme ) dus gewrichten, spieren en zenuwen. 

De  manueel therapeut 
De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in (orthopedische) manuele therapie, door een vijf jaar durende opleiding bij de Opleiding Orthopedische Manuele Therapie (OOMT) te volgen. Tegenwoordig bestaat de opleiding uit een 3-jarige masteropleiding aan de Hogeschool van Utrecht. Er bestaan in Nederland verschillende masteropleidingen in de Manuele therapie. Orthopedisch manueel therapeuten worden verplicht tot het volgen van na- en bijscholing door de Nederlandse Associatie Orthopedische Manuele Therapie (NAOMT). Dit is de beroepsvereniging voor de in Nederland gevestigde orthopedisch manueel therapeuten. De orthopedisch manueel therapeut werkt volgens de normen van de IFOMPT (the International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists / www.ifompt.org) en wordt door haar erkend.

Welke klachten kan een orthopedisch manueel therapeut behandelen?
Klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan, behoren tot het werkterrein van de orthopedisch manueel therapeut. Bijvoorbeeld klachten aan de wervelkolom, zoals (lage)rug-, nek- en schouderklachten kunnen worden verholpen door de orthopedisch manueel therapeut. Ook kunnen onder andere langdurige hoofdpijnklachten, sportblessures, (in)stabiliteitsklachten of klachten na een ongeluk of medische ingreep behandeld worden.

Wat is de toegevoegde waarde van de orthopedisch manueel therapeut?  
Een orthopedisch manueel therapeut heeft zeer veel kennis van het houdings- en bewegingsapparaat, waardoor deze goed in staat is om een heldere diagnose te stellen en de achtergrond van uw klachten uit te leggen. Met orthopedische manuele therapie kunt u vaak op effectieve wijze van uw klachten afgeholpen worden. Dit kan gaan om het vergroten van de bewegingsvrijheid, maar ook om bijvoorbeeld het zo snel mogelijk wegnemen van hevige pijn.

Trainingsprogramma!
Om klachten in de toekomst te voorkomen stelt de orthopedisch manueel therapeut, tijdens en na de behandeling, veelal een trainingsprogramma voor die de belastbaarheid van het gewrichts- en spierstelsel structureel verbetert. Op deze manier kunt u dus zelf een bijdrage leveren aan de verlichting van uw klachten en/of aan het herstel daarvan.

Ketenzorg!
De samenwerking tussen de orthopedisch manueel therapeut, huisarts, podotherapeut, kinderfysiotherapeut en eventuele andere behandelaars is tevens kenmerkend voor de werkwijze van de orthopedisch manueel therapeut. Uw klachten worden zodoende in een breder verband beoordeeld en behandeld.

Verwijzing of geen verwijzing!
U kunt zich rechtstreeks aanmelden bij een orthopedisch manueel therapeut. U heeft geen verwijzing van huisarts of specialist meer nodig, maar vanzelfsprekend kunt u ook met een verwijzing terecht. Ook voor een diagnostisch onderzoek of een "second opinion" kunt u bij een orthopedisch manueel therapeut terecht.
De orthopedisch manueel therapeut brengt aan de verwijzend arts verslag uit van de verrichtingen en resultaten.
Komt u zonder verwijzing dan zal de orthopedisch manueel therapeut u vragen of hij uw huisarts of specialist verslag moet doen van uw bezoek. 

Vergoeding door de zorgverzekeraars
De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze vorm van manuele therapie. Desondanks is het verstandig om u te laten informeren over uw eigen verzekering en de omschreven polisvoorwaarden. Het vergoedingssysteem voor de orthopedische manuele therapie verschilt namelijk per zorgverzekeraar. U kunt hiervoor ook kijken op www.fysiotherapievergoeding.nlwaar per verzekeraar en per aanvullend pakket de vergoedingen beschreven zijn .
Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de Nederlandse Associatie voor Orthopedische Manuele Therapie (NAOMT): 

NAOMT www.naomt.nl
Postbus 1027
2280 CA RIJSWIJK (ZH)
Telefoonnummer: 0900-4636764