Locatie Nunspeet 
Laan 57
8071 JH Nunspeet
tel: 0341-270404 

Locatie Oldebroek:
Zuiderzeestraatweg 101 
8096 BE Oldebroek
tel: 038-3760013

Locatie 1 Wezep:   
"de Brink"
Verlengde Meidoornstr. 9
8091 CG Wezep
tel: 038-3760013
 
Locatie 2 Wezep:   
"de oude school"
Wolthuisweg 1
8091 EB Wezep
tel: 038-3760013

e-mail:
info@skfysio.nl
 
 
famed-logo.jpg
sz18.png
 
     keurmerk_ft.jpg
 
pluspraktijk.png
 
fynon.jpg
 

logo-qualizorg_162.png
 
 


COPD is een aandoening waarbij kortademigheid, slijmklachten en conditieverlies kunnen optreden. Daardoor worden bewegen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten bemoeilijkt. Hierbij valt te denken aan wandelen, fietsen, sporten, traplopen en soms zelfs dagelijkse verzorging. De fysiotherapeut kan een COPD-patiënt begeleiden bij deze klachten.

Algemeen advies is dat iemand met COPD voldoende beweegt, dat wil zeggen: dagelijks een half uur matig intensief actief zijn zoals bijv. wandelen, fietsen, zwemmen of fitness. Als een patiënt daar niet in slaagt door aanhoudende (angst voor) kortademigheid of door conditieverlies kan een patiënt doorverwezen worden naar een fysiotherapeut. 
Verbeteren van inspanningsvermogen en ademhalingsoefeningen zijn twee belangrijke peilers binnen de behandeling. Ook zelfmanagement en vertrouwen om actief te zijn op eigen wijze zijn belangrijke onderdelen in de fysiotherapeutische behandeling van COPD.

Verbeteren van inspanningsvermogen
Het doel van verbeteren van het inspanningsvermogen is het gevoel van kortademigheid te verminderen en activiteiten van het dagelijkse leven (ADL) beter te kunnen uitvoeren. Dit om beter te kunnen deelnemen in dat dagelijkse leven.
Het inspanningsvermogen kan verbeterd worden door training, bijvoorbeeld op de fiets, crosstrainer of roeiapparaat, krachttraining,  en/of ademspiertraining. De training is maatwerk en specifiek voor elke patiënt. Daarvoor is onderzoek nodig zoals een longfunctietest en eventueel een fietstest.

Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen zijn gericht op verminderen van kortademigheidsklachten en verbeteren van kwijtraken van slijm. Oefeningen die aan bod komen zijn huffen en pursed lip breathing. Ook geeft de fysiotherapeut advies over houding bij kortademigheid en hoe activiteiten uitgevoerd kunnen worden met minder kortademigheidsklachten.

De fysiotherapeut die aangesloten is bij de zorggroep Fynon werkt volgens de richtlijnen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, is geschoold op het gebied van COPD en heeft de benodigde apparatuur en ruimte die nodig zijn om een COPD-patiënt goed te kunnen behandelen. De behandeling vind plaats in samenwerking met de Isala klinieken in Zwolle (Info Isala-klinieken).